Kwaśny gruziński sos jest popularny na całym świecie. Szefowie kuchni przygotowują go z różnych składników, nieustannie pracując nad udoskonaleniem przepisu. Ciekawą opcją wydaje mi się tkemali z żółtej śliwki. Przygotujemy go dzisiaj.
Składniki
- śliwki (żółty) – 2 kg
- czosnek - 100 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- kolendra - 20 g
- ocet jabłkowy - 120 ml
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- kozieradka - 0,5 CZ. l.
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Pokrój ostrą paprykę i obierz nasiona.
Przełóż kolendrę, śliwki i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.
Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Rozłóż gorący sos w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy