tkemali z żółtej śliwki na zimę

40 min
10 porcji
Tkemali z żółtej śliwki na zimę
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Kwaśny gruziński sos jest popularny na całym świecie. Szefowie kuchni przygotowują go z różnych składników, nieustannie pracując nad udoskonaleniem przepisu. Ciekawą opcją wydaje mi się tkemali z żółtej śliwki. Przygotujemy go dzisiaj.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Pokrój ostrą paprykę i obierz nasiona.

Przełóż kolendrę, śliwki i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.

Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Rozłóż gorący sos w słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy