Z pewnością widziałeś i próbowałeś ciasteczek z pęknięciami więcej niż raz. Jest teraz u szczytu popularności! Ciasto czekoladowe jest miękkie w środku i ma cienką, chrupiącą skórkę na zewnątrz. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że gotowanie jest trudne, ale daleko mu do tego.
Składniki
- mąka - 300-350 g
- masło (miękka) – 150 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- kakao - 5 art.
- cukier - 1 szkło
- sól - 0,25 łyżeczka
- cukier puder (do posypania) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozetrzyj miękkie masło cukrem i solą na biało.
Dodaj lekko ubite jajka, kakao i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 40-60 minut.
Podziel ciasto na równe kawałki i zwiń okrągłe kulki.
Każdą kulkę dobrze zwiń w cukier puder i połóż na wyłożonej blasze do pieczenia.
Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia tylko wtedy, gdy całkowicie ostygną.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy