pieczenie 01.02.2022

ciasteczka z pęknięciami

35 min
20 porcji
Ciasteczka z pęknięciami
0

Z pewnością widziałeś i próbowałeś ciasteczek z pęknięciami więcej niż raz. Jest teraz u szczytu popularności! Ciasto czekoladowe jest miękkie w środku i ma cienką, chrupiącą skórkę na zewnątrz. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że gotowanie jest trudne, ale daleko mu do tego.

Składniki

  • mąka - 300-350 g
  • masło (miękka) – 150 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • kakao - 5 art.
  • cukier - 1 szkło
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • cukier puder (do posypania) – 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozetrzyj miękkie masło cukrem i solą na biało.

Ciasteczka z pęknięciami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj lekko ubite jajka, kakao i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasteczka z pęknięciami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na 40-60 minut.

Ciasteczka z pęknięciami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Podziel ciasto na równe kawałki i zwiń okrągłe kulki.

Ciasteczka z pęknięciami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Każdą kulkę dobrze zwiń w cukier puder i połóż na wyłożonej blasze do pieczenia.

Ciasteczka z pęknięciami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasteczka z blachy do pieczenia tylko wtedy, gdy całkowicie ostygną.

Ciasteczka z pęknięciami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy