sosy 03.02.2022

sos pesto z bazylii i pietruszki w moździerzu

15 min
6 porcji
Sos pesto z bazylii i pietruszki w moździerzu
New Africa, stock.adobe.com
0

Najsmaczniejsze pesto uzyskuje się w moździerzu. Oczywiście łatwiej byłoby użyć blendera, ale wtedy sos okaże się zupełnie inny. Cały sekret polega na tym, że warzywa nie powinny mieć kontaktu z nożem. Spróbujmy tym razem obejść się bez ostrych przedmiotów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

Lekko osusz orzeszki piniowe na patelni.

Oddziel liście bazylii i pietruszki od sztywnych łodyg.

Zetrzyj orzeszki piniowe w moździerzu.

Dodaj czosnek, natkę pietruszki, bazylię i kontynuuj pocieranie pewnym ruchem.

Wymieszaj powstałą masę z olejem, sokiem z cytryny, parmezanem, solą i mielonym pieprzem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy