Najsmaczniejsze pesto uzyskuje się w moździerzu. Oczywiście łatwiej byłoby użyć blendera, ale wtedy sos okaże się zupełnie inny. Cały sekret polega na tym, że warzywa nie powinny mieć kontaktu z nożem. Spróbujmy tym razem obejść się bez ostrych przedmiotów.
Składniki
- bazylia - 150 g
- pietruszka - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 60 g
- orzeszki piniowe - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- oliwa z oliwek - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Lekko osusz orzeszki piniowe na patelni.
Oddziel liście bazylii i pietruszki od sztywnych łodyg.
Zetrzyj orzeszki piniowe w moździerzu.
Dodaj czosnek, natkę pietruszki, bazylię i kontynuuj pocieranie pewnym ruchem.
Wymieszaj powstałą masę z olejem, sokiem z cytryny, parmezanem, solą i mielonym pieprzem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy