Te ciasteczka można przygotować na Walentynki, na romantyczną kolację lub po prostu zadowolić ukochaną osobę. Bardzo prosty przepis na ciasto i równie prosty przepis na lukier. Dodatkowo możesz użyć lukru lub posypek.
Składniki
- mąka - 2 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło (miękka) – 220 g
- cukier - 100 g
- esencja waniliowa - 1 kropla
- biała czekolada - 200 g
- barwnik spożywczy (czerwony) – kilka kropli
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij miękkie masło z cukrem na biało.
Bez przerywania pracy miksera dodaj jajko, esencję waniliową i przesianą mąkę. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkuj cienkie ciasto, wyciśnij ciasteczka wycinkiem w kształcie serca.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Rozbij czekoladę i rozpuść w łaźni wodnej.
Podziel czekoladę na dwie części, w jednej dodaj kroplę barwnika, a w drugiej dwie. Otrzymasz różne odcienie różu.
Udekoruj schłodzone ciasteczka różowym lukrem. Dodatkowo możesz użyć kolorowej posypki lub pokruszonych orzechów.