Zapach lawendy nie jest porównywalny z niczym. Suszone kwiaty są często używane do gotowania. Dodaje się je do sałatek, deserów, napojów i wielu dań mięsnych. Spróbuj zrobić kruche ciasteczka z lawendą. Zapewniam, że będziesz mile zaskoczony!
Składniki
- mąka - 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 100 g
- Lawenda - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- miód - 2 art.
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Zetrzyj zimne masło i wlej do miski z suchym półfabrykatem.
Dokładnie zmiel masę rękami, aż utworzy się drobny okruch.
Dodaj lekko ubite jajko, płynny miód i lawendę.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkuj cienkie ciasto, wyciśnij ciasteczka.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy