To prosty i wszechstronny przepis na każdą okazję. Takie naleśniki można gotować z różnymi nadzieniami lub bez nich. Radzę przykryć gotowe naleśniki pokrywką lub dużym talerzem - w ten sposób staną się bardziej miękkie i smaczniejsze.
Składniki
- woda (ciepły) – 500 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 220 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka trzepaczką z cukrem i solą.
Wlej 200 ml ciepłej wody i 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko dobrze wymieszaj.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.
Dodaj pozostałą wodę i jeszcze raz wymieszaj.
Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oleju i wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po powierzchni ukośnymi ruchami.
Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Z resztą ciasta powtórz te same kroki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy