pieczenie 22.01.2022

naleśniki na wodzie

30 min
5 porcji
Naleśniki na wodzie
0

To prosty i wszechstronny przepis na każdą okazję. Takie naleśniki można gotować z różnymi nadzieniami lub bez nich. Radzę przykryć gotowe naleśniki pokrywką lub dużym talerzem - w ten sposób staną się bardziej miękkie i smaczniejsze.

Składniki

  • woda (ciepły) – 500 ml
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 220 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka trzepaczką z cukrem i solą.

Naleśniki na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej 200 ml ciepłej wody i 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko dobrze wymieszaj.

Naleśniki na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.

Naleśniki na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj pozostałą wodę i jeszcze raz wymieszaj.

Naleśniki na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oleju i wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po powierzchni ukośnymi ruchami.

Naleśniki na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Z resztą ciasta powtórz te same kroki.

Naleśniki na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy