Nie każdy wie, jak gotować naprawdę pyszne naleśniki. Trudności pojawiają się na etapie przygotowywania ciasta. Dzisiaj podzielę się sprawdzonym klasycznym przepisem na naleśniki z mlekiem. Zawsze okazują się cienkie, piękne i pachnące!
Składniki
- mleko (ciepły) – 2 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 180 g
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
- masło (do smarowania naleśników) – 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce rozbij jajka, dodaj sól, cukier i ubij trzepaczką, aż się połączą.
Wlej ciepłe mleko i dobrze wymieszaj.
Bez przerywania mieszania dodaj mąkę. Ciasto powinno być gęste i płynne, jak płynna śmietana.
Wlej połowę oleju roślinnego, resztę pozostaw do nasmarowania patelni.
Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i dobrze podgrzej. Wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po powierzchni ukośnymi ruchami.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron.
Połóż gotowy naleśnik na talerzu i posmaruj masłem. Powtórz procedurę z resztą ciasta.