pieczenie 16.05.2023

klasyczny przepis na naleśniki z mlekiem

30 min
4 porcje
Klasyczny przepis na naleśniki na mleku
0

Nie każdy wie, jak gotować naprawdę pyszne naleśniki. Trudności pojawiają się na etapie przygotowywania ciasta. Dzisiaj podzielę się sprawdzonym klasycznym przepisem na naleśniki z mlekiem. Zawsze okazują się cienkie, piękne i pachnące!

Składniki

  • mleko (ciepły) – 2 szklanki
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mąka - 180 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny - 2 art.
  • masło (do smarowania naleśników) – 50 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce rozbij jajka, dodaj sól, cukier i ubij trzepaczką, aż się połączą.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej ciepłe mleko i dobrze wymieszaj.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Bez przerywania mieszania dodaj mąkę. Ciasto powinno być gęste i płynne, jak płynna śmietana.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej połowę oleju roślinnego, resztę pozostaw do nasmarowania patelni.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Nasmaruj patelnię olejem roślinnym i dobrze podgrzej. Wlej połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je po powierzchni ukośnymi ruchami.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Połóż gotowy naleśnik na talerzu i posmaruj masłem. Powtórz procedurę z resztą ciasta.

Klasyczny przepis na naleśniki na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
6 komentarzy