Naleśniki mięsne można przygotować z dowolnym mięsem mielonym. Okazują się bardzo smaczne i satysfakcjonujące, zwłaszcza jeśli są podawane ze śmietaną. Gotowanie zajmuje mniej czasu niż zawijanie nadzienia w sam naleśnik.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
- mięso mielone - 200 g
- mleko - 250 ml
- mąka (pszenna) – 50 g
- Olej roślinny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce ubij kilka jajek, dodaj sól i cukier (możesz się bez tego obejść). Ubij trzepaczką.
Wlej połowę mleka i dodaj mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Dodaj mięso mielone do miski i doprowadź je blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładszej konsystencji.
Wlej pozostałe mleko i masło, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Na tym etapie lepiej mieszać nie trzepaczką, ale łyżką, ponieważ wtedy trudno będzie usunąć resztki mięsa mielonego z trzepaczki.
Nasmaruj gorącą patelnię olejem i wlej trochę ciasta. Smaż przez 3 minuty na małym ogniu, a następnie odwróć i smaż z drugiej przez kolejne 2-3 minuty.
Podawaj naleśniki na ciepło lub na ciepło, z kwaśną śmietaną i ziołami według uznania.