Naleśniki z mlekiem kokosowym to pyszne i aromatyczne domowe wypieki. Do ciasta można użyć mniej skoncentrowanego mleka, a następnie nie trzeba go rozcieńczać. A jeśli masz koncentrat mleka kokosowego w puszce, lepiej wlać jedną część wody na dwie części mleka.
Składniki
- mleko kokosowe - 300 ml
- mąka (pszenna) – 70 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce ubij kilka jajek i dodaj cukier i sól. W razie potrzeby można wlać ekstrakt waniliowy, a także dodać mielony cynamon.
Wlej połowę mleka i dodaj przesianą mąkę pszenną. Mieszaj intensywnie, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto.
Wlej olej roślinny i dobrze wymieszaj.
Wlej pozostałe mleko i doprowadź ciasto naleśnikowe do odpowiedniej grubości. Odstaw na 10 minut.
Nasmaruj gorącą patelnię, wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej powierzchni patelni. Smaż przez 2-3 minuty z jednej strony i półtorej minuty z drugiej.
Złóż naleśniki na cztery lub zwiń w tuby. W razie potrzeby podawaj z dżemem lub innym dodatkiem.