Popularność amerykańskich naleśników jest obecnie niezwykle wysoka. Wynika to z łatwości przygotowania i doskonałego smaku. Jako podstawę testu można użyć wody lub produktów mlecznych. Uwielbiam gotować na ryazhenka.
Składniki
- mąka - 220 g
- ryazhenka - 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 3 art.
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- masło - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepłe sfermentowane mleko i sodę. Masa powinna zwiększyć objętość.
Dodaj cukier, wanilinę i lekko ubite jajko.
Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Nasmaruj patelnię olejem i dobrze podgrzej.
Wlej trochę ciasta na środek patelni, tworząc małą wyspę.
Smaż przez 3-4 minuty z jednej strony, a następnie odwróć i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy