W mojej rodzinie zupy z kluskami są uwielbiane przez wszystkich. Mogę je gotować kilka razy w tygodniu, a mimo to taki lunch spotyka się z zachwytem. Na szczęście istnieje wiele przepisów na to wspaniałe danie. Ostatnio bardzo lubimy zupę z kluskami ryżowo-serowymi. Spróbuj, jest pyszny i oryginalny.
Składniki
- marchew - 1 rzecz
- pietruszka - 5 gałązki
- liść laurowy - 1 rzecz
- sól (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
- rosół z kurczaka - 2,5 l
- jaja kurze - 1 rzecz
- ryż (gotowane) – 100 g
- ser - 100 g
- mąka - 2 art.
- masło - 20 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki na duże kawałki, posiekaj natkę pietruszki. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Zagotuj bulion z kurczaka, dodaj marchewkę, liść laurowy i gotuj przez 10 minut.
Połącz ser, ryż, mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Dodaj stopione masło i zagniataj, aż będzie gładkie
Łyżką uformuj identyczne gnocchi i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Sól gotową zupę i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Podawaj obficie posypane posiekaną natką pietruszki.