Będziesz zaskoczony, ale babeczki są bardzo słodkie. Aby to zrobić, do ciasta dodaje się cukier i mleko skondensowane. Cytryny nadają wypiekom świeży smak i lekką kwaskowatość. Analogicznie te same babeczki można przygotować z pomarańczami lub mandarynkami.
Składniki
- masło - 200 g
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 1 szklanka
- mleko skondensowane - 3 art.
- jaja kurze - 4 kawałki
- mąka - 280 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i osuszyć.
Usuń skórkę z cytryny. Do babeczek potrzebujesz około 1 łyżeczki.
Pokrój cytrynę na pół, wyciśnij sok.
Ubij miękkie masło z cukrem na biało.
Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka.
Dodaj sok z cytryny, mleko skondensowane, skórkę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
Włóż ciasto do kokilek i piecz przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy