pieczenie 24.02.2022

babeczki cytrynowe

40 min
10 porcji
Babeczki cytrynowe
minadezhda, stock.adobe.com
0

Będziesz zaskoczony, ale babeczki są bardzo słodkie. Aby to zrobić, do ciasta dodaje się cukier i mleko skondensowane. Cytryny nadają wypiekom świeży smak i lekką kwaskowatość. Analogicznie te same babeczki można przygotować z pomarańczami lub mandarynkami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i osuszyć.

Usuń skórkę z cytryny. Do babeczek potrzebujesz około 1 łyżeczki.

Pokrój cytrynę na pół, wyciśnij sok.

Ubij miękkie masło z cukrem na biało.

Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka.

Dodaj sok z cytryny, mleko skondensowane, skórkę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj.

Włóż ciasto do kokilek i piecz przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy