pieczenie 22.01.2022

ciasto brzoskwiniowe

1 godz. 0 min.
8 porcji
Ciasto brzoskwiniowe
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Niewiele osób będzie mogło zrezygnować z domowego ciasta, zwłaszcza jeśli jest z brzoskwiniami. W mojej rodzinie takie wypieki są po prostu uwielbiane, więc często je gotuję. I możesz to zrobić przez cały rok: zimą z brzoskwiniami w puszkach, a latem ze świeżymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilinę.

Lekko ubij jajka ze śmietaną i ciepłym mlekiem.

Wlej powstałą masę do suchego przedmiotu obrabianego i zagnieść ciasto.

Brzoskwinie opłucz, osusz, pokrój w małe kostki i umieść w misce.

Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i wymieszaj.

Podziel ciasto na dwie części. Jeden powinien być trochę większy.

Rozwałkuj dwa ciasta z ciasta. Jeden powinien być większy niż średnica formy, a drugi nieco mniejszy.

Włóż do wysmarowanej formy i uformuj małe boki.

Ułóż nadzienie i przykryj drugim mniejszym ciastem na wierzchu.

Przyklej na brzegach i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od grubości ciasta.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy