Niewiele osób będzie mogło zrezygnować z domowego ciasta, zwłaszcza jeśli jest z brzoskwiniami. W mojej rodzinie takie wypieki są po prostu uwielbiane, więc często je gotuję. I możesz to zrobić przez cały rok: zimą z brzoskwiniami w puszkach, a latem ze świeżymi.
Składniki
- mąka - 350 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 100 ml
- śmietana - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- brzoskwinie (w puszkach) – 200 g
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilinę.
Lekko ubij jajka ze śmietaną i ciepłym mlekiem.
Wlej powstałą masę do suchego przedmiotu obrabianego i zagnieść ciasto.
Brzoskwinie opłucz, osusz, pokrój w małe kostki i umieść w misce.
Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części. Jeden powinien być trochę większy.
Rozwałkuj dwa ciasta z ciasta. Jeden powinien być większy niż średnica formy, a drugi nieco mniejszy.
Włóż do wysmarowanej formy i uformuj małe boki.
Ułóż nadzienie i przykryj drugim mniejszym ciastem na wierzchu.
Przyklej na brzegach i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od grubości ciasta.