Nigdy nie zrobiłeś Charlotte z kruchego ciasta? Wypróbuj ten przepis, a nie będziesz już chciał wracać do klasycznej opcji! Aromatyczna szarlotka z gałką lodów waniliowych to szczyt gastronomicznej rozkoszy!
Składniki
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- cukier puder - 3 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- płatki migdałów - 2 art.
- cukier puder - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj masło lub posiekaj nożem.
Dodaj mąkę, cukier, sól i zmiel masę rękami na drobne okruchy.
Dodaj żółtka, mleko i zagniataj gładkie ciasto. Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Obierz jabłka, nasiona i drobno posiekaj.
Połącz jabłka z cukrem pudrem i mielonym cynamonem.
Podziel ciasto na pół. Od pierwszej części rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.
Przykryj formę pergaminem, posyp mąką i ułóż ciasto.
Równomiernie ułóż nadzienie jabłkowe.
Resztę ciasta rozwałkuj ciastem i ułóż na wierzchu, pozostawiając małe wgłębienie. Ściśnij mocno krawędzie.
Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Schłodzić gotowe ciasto, posypać płatkami migdałów i cukrem pudrem.