pieczenie 09.02.2022

szarlotka z płatkami migdałowymi

45 min
8 porcji
Szarlotka z płatkami migdałowymi
Dash, stock.adobe.com
0

Nigdy nie zrobiłeś Charlotte z kruchego ciasta? Wypróbuj ten przepis, a nie będziesz już chciał wracać do klasycznej opcji! Aromatyczna szarlotka z gałką lodów waniliowych to szczyt gastronomicznej rozkoszy!

Składniki

do testu:
do nadzienia:
do dekoracji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj masło lub posiekaj nożem.

Dodaj mąkę, cukier, sól i zmiel masę rękami na drobne okruchy.

Dodaj żółtka, mleko i zagniataj gładkie ciasto. Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Obierz jabłka, nasiona i drobno posiekaj.

Połącz jabłka z cukrem pudrem i mielonym cynamonem.

Podziel ciasto na pół. Od pierwszej części rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.

Przykryj formę pergaminem, posyp mąką i ułóż ciasto.

Równomiernie ułóż nadzienie jabłkowe.

Resztę ciasta rozwałkuj ciastem i ułóż na wierzchu, pozostawiając małe wgłębienie. Ściśnij mocno krawędzie.

Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Schłodzić gotowe ciasto, posypać płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy