Możesz gotować takie naleśniki z młodego lub mrożonego groszku. W obu wariantach okazuje się smaczne, piękne i zdrowe! Czasami dla smaku dodaję ząbek czosnku lub gałązkę świeżych ziół. Podawaj to danie lepiej z sosem.
Składniki
- zielony groszek - 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 2 art.
- mąka - 4 art.
- soda spożywcza - 0,25 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj zielony groszek w osolonej wodzie do miękkości.
Gotowy groszek wrzuć do durszlaka i poczekaj, aż woda całkowicie spłynie.
Weź trochę groszku, posiekaj resztę za pomocą blendera zanurzeniowego lub zetrzyj tłuczkiem.
Dodaj jajka, śmietanę, sodę, mąkę, sól i mielony pieprz. Dodaj pozostały groszek i mieszaj, aż będzie gładki.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 1,5-2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy