pieczenie 14.02.2022

placki z zielonego groszku

25 min
4 porcje
Placki z zielonego groszku
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Możesz gotować takie naleśniki z młodego lub mrożonego groszku. W obu wariantach okazuje się smaczne, piękne i zdrowe! Czasami dla smaku dodaję ząbek czosnku lub gałązkę świeżych ziół. Podawaj to danie lepiej z sosem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj zielony groszek w osolonej wodzie do miękkości.

Gotowy groszek wrzuć do durszlaka i poczekaj, aż woda całkowicie spłynie.

Weź trochę groszku, posiekaj resztę za pomocą blendera zanurzeniowego lub zetrzyj tłuczkiem.

Dodaj jajka, śmietanę, sodę, mąkę, sól i mielony pieprz. Dodaj pozostały groszek i mieszaj, aż będzie gładki.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 1,5-2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy