Ciasteczka owsiane to ulubiona uczta z dzieciństwa, zwłaszcza ze szklanką świeżego mleka. Przez długi czas eksperymentowałem z tym, jak go urozmaicić, ale jednocześnie uczynić go jeszcze bardziej użytecznym. A teraz jestem gotowy podzielić się jedną z opcji!
Składniki
- Dynia - 150 g
- mąka - 1 szkło
- płatki owsiane - 1 szklanka
- przyprawy i przyprawy (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa) – 2 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- miód - 1 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 90 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę, gotuj przez około 20 minut i zmiel na gładkie puree w dowolny dogodny sposób.
Wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sól i przyprawy do smaku. Na przykład lubię cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
Osobno wymieszaj zmiękczone masło z miodem. Dodaj puree z dyni i jajko i ponownie wszystko wymieszaj.
W kilku seriach dodaj suchą mieszankę mąki do ciasta. Ciasto pozostanie lepkie-to normalne.
Ułóż ciasteczka łyżką na pergaminie w odległości od siebie.
Piec w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.