Pomidory i mozzarella to klasyczne podstawowe dodatki do każdej pizzy. Można go łatwo uzupełnić dowolnymi innymi składnikami według własnego uznania. W dalszej części przepisu podzielę się moją ulubioną kombinacją, którą możesz wziąć jako podstawę.
Składniki
- salami - 100 g
- pomidory - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 3 art.
- Mozzarella - 80 g
- papryka - 0.5 kawałki
- oliwki - 1 garść
- kapary - 1 art.
- włoskie zioła - 1 CZ. l.
- cebula fioletowa - 30 g
- mleko - 100 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 1 szczypta
- mąka - 3-4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mleko z jajkiem, masłem i solą. Dodaj mąkę, zagnieść ciasto i włożyć na patelnię.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i posyp ziołami.
Zetrzyj obranego pomidora i ułóż na wierzchu.
Ułóż wszystkie pozostałe składniki losowo i gotuj pizzę pod przykryciem na małym ogniu przez 12-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy