pieczenie 08.07.2022

chaczapuri na śmietanie z pomidorami i zieloną cebulą

1 godz. 0 min.
6 porcji
Chaczapuri na śmietanie z pomidorami i zieloną cebulą
pronina_marina, stock.adobe.com
0

Pomidory są jednym z najczęstszych dodatków do zamkniętych chaczapuri. I nie chodzi tylko o Gruzińskie tradycje, ale także o to, że takie soczyste warzywo sprawia, że ciasto jest czasami delikatniejsze. Dla odmiany dodaj trochę zielonej cebuli i ugotuj wszystko na kwaśnej śmietanie.

Składniki

do testu:
  • śmietana - 500 g
  • mąka - 700-750 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • Olej roślinny - 2 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajko solą, cukrem i sodą. Dodaj śmietanę, masło i wymieszaj.

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto i odstaw na pół godziny.

Zetrzyj oba rodzaje sera, odłóż na bok jedną trzecią. Resztę wymieszaj z posiekanymi pomidorami i zieloną cebulą.

Podziel ciasto na części i rozwałkuj.

Połóż nadzienie na każdej warstwie, Zbierz ciasto w torebkę i ponownie rozwałkuj.

Posyp chaczapuri pozostałym serem i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy