Pomidory są jednym z najczęstszych dodatków do zamkniętych chaczapuri. I nie chodzi tylko o Gruzińskie tradycje, ale także o to, że takie soczyste warzywo sprawia, że ciasto jest czasami delikatniejsze. Dla odmiany dodaj trochę zielonej cebuli i ugotuj wszystko na kwaśnej śmietanie.
Składniki
- śmietana - 500 g
- mąka - 700-750 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- pomidory - 2-3 kawałki
- szczypiorek - 0.5 pęczek
- ser Adyghe - 150 g
- Suluguni - 400 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko solą, cukrem i sodą. Dodaj śmietanę, masło i wymieszaj.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto i odstaw na pół godziny.
Zetrzyj oba rodzaje sera, odłóż na bok jedną trzecią. Resztę wymieszaj z posiekanymi pomidorami i zieloną cebulą.
Podziel ciasto na części i rozwałkuj.
Połóż nadzienie na każdej warstwie, Zbierz ciasto w torebkę i ponownie rozwałkuj.
Posyp chaczapuri pozostałym serem i piecz przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.