Każdy zna apetyczną Charlotte z jabłkami od dzieciństwa. Jego prostota i smak przyczyniły się do tego, że nasze matki i babcie piekły ciasto prawie codziennie. Naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Spróbuj gotować i przekonaj się sam!
Składniki
- jabłka (średnie) – 3 kawałki
- mąka - 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 150 G
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać, posiekać i pokroić w plasterki.
Ubij jajka solą i cukrem na puszystą pianę.
Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią i proszkiem do pieczenia.
W małych porcjach wsyp mąkę do miski z jajkami i zagniataj, aż będzie gładka.
Przygotowaną formę przykryć papierem do pieczenia, posmarować masłem i ułożyć jabłka.
Napełnij ciastem i kilkakrotnie przewiń formę, aby równomiernie rozłożyć jabłka.
Piecz Charlotte w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Dokładny czas zależy od średnicy formy i funkcji piekarnika.