pieczenie 22.01.2022

Charlotte z jabłkami

1 godz. 0 min.
8 porcji
Charlotte z jabłkami
Timur Koniew, stock.adobe.com
0

Każdy zna apetyczną Charlotte z jabłkami od dzieciństwa. Jego prostota i smak przyczyniły się do tego, że nasze matki i babcie piekły ciasto prawie codziennie. Naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego. Spróbuj gotować i przekonaj się sam!

Składniki

  • jabłka (średnie) – 3 kawałki
  • mąka - 200 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • cukier - 150 G
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • masło (do smarowania) – 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać, posiekać i pokroić w plasterki.

Ubij jajka solą i cukrem na puszystą pianę.

Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią i proszkiem do pieczenia.

W małych porcjach wsyp mąkę do miski z jajkami i zagniataj, aż będzie gładka.

Przygotowaną formę przykryć papierem do pieczenia, posmarować masłem i ułożyć jabłka.

Napełnij ciastem i kilkakrotnie przewiń formę, aby równomiernie rozłożyć jabłka.

Piecz Charlotte w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Dokładny czas zależy od średnicy formy i funkcji piekarnika.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy