Spośród wszystkich Pancake Japońskie można nazwać najbardziej bujnymi i pięknymi. Ugniatają ubite białka, dzięki czemu ciasto jest niesamowicie miękkie! Nie warto ich smażyć przez długi czas. Poczekaj, aż powierzchnia lekko się zrumieni i natychmiast zdejmij.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko - 50 ml
- mąka - 60 g
- cukier puder - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- wanilina - na czubku noża
- masło - 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, osusz i podziel na białka, żółtka.
Ubij białka solą na ostre szczyty.
W osobnym pojemniku zetrzyj żółtka cukrem pudrem.
W misce z żółtkami dodaj mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę.
W małych porcjach dodaj masę białkową, delikatnie mieszając w jednym kierunku.
Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i łyżką małe wyspy ciasta.
Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy