pieczenie 18.01.2023

Japońskie punki

30 min
4 porcje
Japońskie naleśniki
Ekaterina, stock.adobe.com
0

Spośród wszystkich Pancake Japońskie można nazwać najbardziej bujnymi i pięknymi. Ugniatają ubite białka, dzięki czemu ciasto jest niesamowicie miękkie! Nie warto ich smażyć przez długi czas. Poczekaj, aż powierzchnia lekko się zrumieni i natychmiast zdejmij.

Składniki

  • jaja kurze - 4 kawałki
  • mleko - 50 ml
  • mąka - 60 g
  • cukier puder - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • sól - na czubku noża
  • wanilina - na czubku noża
  • masło - 40 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jajka, osusz i podziel na białka, żółtka.

Ubij białka solą na ostre szczyty.

W osobnym pojemniku zetrzyj żółtka cukrem pudrem.

W misce z żółtkami dodaj mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę.

W małych porcjach dodaj masę białkową, delikatnie mieszając w jednym kierunku.

Posmaruj patelnię olejem, podgrzej i łyżką małe wyspy ciasta.

Smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy