Wiadomo, że pizza jest przygotowywana inaczej i każdy wybiera dodatki według własnego gustu. Proponuję kolejny ciekawy i prosty przepis na cienką pizzę z boczkiem i salami. Ciasto na nią zagnieść na suchych drożdżach i oliwie z oliwek.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 1 szkło
- salami - 100 g
- boczek - 100 g
- Ser Cheddar - 100 g
- Mozzarella - 50 g
- czosnek - 2 ząbki
- sos pomidorowy - 3 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Dodaj suche drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę i oliwę z oliwek.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Pokrój salami i boczek, zetrzyj oba rodzaje sera na grubej tarce.
Obierz czosnek i pokrój w duże talerze.
Roztop masło na patelni, dodaj czosnek i wyłącz po 1 minucie.
Dodaj sos pomidorowy i wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj przygotowanym sosem, grubo posyp serem mozzarella i Cheddar.
Równomiernie rozłóż pokrojony boczek i salami.
Piecz pizzę przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.