pieczenie 22.01.2022

cienka pizza z boczkiem i salami

55 min
8 porcji
Cienka pizza z boczkiem i salami
bbivirys, stock.adobe.com
0

Wiadomo, że pizza jest przygotowywana inaczej i każdy wybiera dodatki według własnego gustu. Proponuję kolejny ciekawy i prosty przepis na cienką pizzę z boczkiem i salami. Ciasto na nią zagnieść na suchych drożdżach i oliwie z oliwek.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 1 szkło
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Dodaj suche drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę i oliwę z oliwek.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Pokrój salami i boczek, zetrzyj oba rodzaje sera na grubej tarce.

Obierz czosnek i pokrój w duże talerze.

Roztop masło na patelni, dodaj czosnek i wyłącz po 1 minucie.

Dodaj sos pomidorowy i wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmaruj przygotowanym sosem, grubo posyp serem mozzarella i Cheddar.

Równomiernie rozłóż pokrojony boczek i salami.

Piecz pizzę przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy