Ptysie z szynką, warzywami i grzybami są bardzo satysfakcjonujące i stanowią kompletną przekąskę. Najlepiej jeść je świeże i jeszcze ciepłe, ale nawet schłodzone są nadal dobre. Nie bój się eksperymentować z nadzieniem.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 400 g
- szynka - 100 g
- Grzyby - 100 g
- Zieleń - 0.5 pęczek
- cebula - 0.5 kawałki
- cukinia - 0.5 kawałki
- pomidory - 1 rzecz
- zielony groszek - 80 g
- ser - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj szynkę i lekko podsmaż na złoty kolor.
Drobno posiekaj osobno i podsmaż wszystkie warzywa z grzybami, aż płyn wyparuje.
Pokrój ciasto na kwadraty i uformuj kosze z bokami w dowolny dogodny sposób.
Nakłuj spód koszy widelcem i włóż do środka szynkę i warzywa.
Posyp ptysie posiekanymi ziołami i startym serem i piecz przez 25 minut w temperaturze 180-190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy