Zapiekanka z twarogu to klasyk, który przygotowały również nasze mamy i babcie. Jest bardzo smaczny, bardzo prosty, a także dość szybki. Dzielę się sprawdzonym domowym przepisem! Zamiast rodzynek możesz wziąć inne suszone owoce lub kandyzowane owoce.
Składniki
- twaróg (9%) – 500 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- śmietana (15-20%) – 100 g
- rodzynki - 70 g
- sól - 1 szczypta
- mąka - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij twaróg blenderem lub przetrzyj przez sito.
Dodaj jajka i cukier i wszystko dokładnie zmiel.
Następnie dodaj śmietanę, wymieszaj i dodaj mąkę.
Namocz rodzynki w gorącej wodzie przez kilka minut, osusz i dodaj do twarogu.
Włóż masę do formy i piecz przez około 40 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy