Zawsze trzymam w lodówce kilka paczek ciasta francuskiego. Możesz z niego szybko ugotować wiele rzeczy. Na przykład obfite ciasto z kurczakiem. Takie danie można podać na obiad, zabrać ze sobą w podróż lub na piknik. Ogólnie ciasto na każdą okazję!
Składniki
- ciasto francuskie - 450 g
- filet z kurczaka (gotowane) – 350 g
- ser (solidny) – 100 g
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka i obraną cebulę, wymieszaj.
Dodaj zmielony pieprz, sól i majonez.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Rozmrozić ciasto francuskie, rozwałkować na żądaną grubość. Wytnij dwa okrągłe półfabrykaty tego samego rozmiaru.
Posmaruj formę masłem, ułóż pierwsze ciasto.
Ułóż nadzienie, posyp serem i przykryj drugim ciastem.
Pozostałe masło rozpuść i posmaruj ciasto na wierzchu.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy