Trudno sobie wyobrazić zimowe wakacje bez zapachu imbirowych wypieków. Ten zapach magicznie rozprzestrzenia się po domu, tworząc niezwykły świąteczny nastrój. Jeśli jesteś na PP, przygotuj ciasteczka imbirowe bez cukru i masła według tego przepisu.
Składniki
- mąka owsiana - 360 g
- mąka kukurydziana - 170 g
- jaja kurze - 3 szt.
- miód - 120 g
- jabłka - 300 g
- twaróg - 300 g
- proszek do pieczenia ciasta - 25 g
- skrobia kukurydziana - 3 art.
- imbir (mielony) – 1,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 CZ. l.
- cynamon - 3 łyżeczka
- soda spożywcza - 3 szczypta
- sól - do smaku
- substytut cukru - do smaku
- cukier puder (opcjonalnie) – do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, gotować w kuchence mikrofalowej przez 1-2 minuty, aby były miękkie.
Przesiej mąkę, połącz ze skrobią kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia.
Rozpuść miód w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej, Dodaj do niego sodę, wymieszaj, lekko ostudź.
W misce blendera połącz jajka, twarożek i jabłka, dodaj mieszankę miodu, ubij do uzyskania gładkości. Wprowadź substytut cukru i przypraw.
Masę przełożyć do miski, stopniowo dodawać mieszankę suchych składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wypoczęte ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wyciąć ciasteczka.
Przenieś ciasteczka imbirowe na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Udekoruj schłodzone ciasteczka lukrem lub cukrem pudrem.