pieczenie 09.12.2022

imbirowe ciasteczka PP

1 godz. 40 min.
8 porcji
Ciasteczka imbirowe PP
matka_Wariatka, stock.adobe.com
0

Trudno sobie wyobrazić zimowe wakacje bez zapachu imbirowych wypieków. Ten zapach magicznie rozprzestrzenia się po domu, tworząc niezwykły świąteczny nastrój. Jeśli jesteś na PP, przygotuj ciasteczka imbirowe bez cukru i masła według tego przepisu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, gotować w kuchence mikrofalowej przez 1-2 minuty, aby były miękkie.

Przesiej mąkę, połącz ze skrobią kukurydzianą, solą i proszkiem do pieczenia.

Rozpuść miód w łaźni parowej lub w kuchence mikrofalowej, Dodaj do niego sodę, wymieszaj, lekko ostudź.

W misce blendera połącz jajka, twarożek i jabłka, dodaj mieszankę miodu, ubij do uzyskania gładkości. Wprowadź substytut cukru i przypraw.

Masę przełożyć do miski, stopniowo dodawać mieszankę suchych składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Wypoczęte ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wyciąć ciasteczka.

Przenieś ciasteczka imbirowe na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Udekoruj schłodzone ciasteczka lukrem lub cukrem pudrem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy