Kurczak jest lepszy niż jakiekolwiek inne mięso w połączeniu ze śmietaną, a ta zupa z kurczaka jest tego wyraźnym dowodem. Mówię Ci, jak prawidłowo go ugotować, aby wszystko było dobrze ugotowane i nic się nie paliło i nie rozlało.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- woda - 1.5 L
- śmietana - 400 ml
- masło - 30 g
- mąka - 1-2 art.
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- marchew - 1 rzecz
- por - 1 rzecz
- pietruszka - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na kawałki, przykryj wodą i gotuj do miękkości.
Dodaj pokrojoną marchewkę i posiekane pory do gotującego się bulionu.
Podsmaż mąkę na maśle na złoty kolor, wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj, aby masa była gładka.
Dodaj wszystkie przyprawy i delikatnie wlej sos do rosołu.
Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
W razie potrzeby dodaj posiekaną natkę pietruszki i więcej przypraw.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy