Nawet zupę mleczną z kaszą gryczaną można urozmaicić przy minimalnym wysiłku. Najłatwiejszym i najtańszym sekretem jest dodanie świeżego rozmarynu i przypraw. Możesz też poeksperymentować z liśćmi mięty.
Składniki
- mleko - 1 L
- gryka - 0.5 szklanki
- sól - 0.5 łyżeczka
- rozmaryn - 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- kolendra - 1 szczypta
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- masło - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kaszę gryczaną, aż będzie przezroczysta.
Zagotuj mleko i dodaj do niego kaszę gryczaną. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj masło, wszystko dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj posiekany rozmaryn.
Pozostaw zupę pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy