Teraz pyszne domowe pączki są przygotowywane rzadko. Współczesne gospodynie domowe nie mają wystarczająco dużo czasu, a wiele z nich nie ma nawet dobrego przepisu. Proponuję poświęcić godzinę, uzbroić się w niezbędne produkty i ugotować pyszne pączki według tego przepisu.
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże - 7 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier puder - 2 art.
- sól - na czubku noża
- wanilina - na czubku noża
- masło - 60 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- woda (ciepły) – 80 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 300 ml
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj suche drożdże, ciepłą wodę, cukier puder i odłóż na bok na 10 minut.
Dodaj lekko ubite jajko, mleko i stopione masło. Dobrze wymieszaj ciasto.
Dodaj sól, przesianą mąkę, wanilinę i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości 2-3 centymetrów, wyciśnij pączki szklanką.
Ułóż pączki na posypanej mąką desce i pozostaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni, ostrożnie umieść pączki i smaż na złoty kolor.
Gotowe pączki ułożyć na papierowej serwetce i posypać cukrem pudrem.