pierwsze dania 22.01.2022

solanka z indykiem i świeżymi pomidorami

1 godz. 5 min.
4 porcje
Solanka z indykiem i świeżymi pomidorami
juefraphoto, stock.adobe.com
0

Zawsze lubię gotować mieszankę ze świeżymi pomidorami. W przeciwieństwie do koncentratu pomidorowego lub sosu, dzięki temu dodatkowi smak jest łagodniejszy i bardziej obecny. Aby szybko usunąć skórkę, radzę wykonać nacięcia w kształcie krzyża i zanurzyć warzywa na 15 sekund we wrzącej wodzie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut.

Wyjmij mięso z patelni, pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do bulionu.

Pokrój ogórki, cebulę i cytrynę. Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj masę pomidorową, 200 ml wody, liść laurowy i ziarna pieprzu. Dusić przez 7 minut.

W rondelku z indykiem dodaj smażenie, ogórki i gotuj przez 10 minut.

Sól, pieprz i wyłącz. Gotową zupę nalegać pod pokrywką przez 15 minut.

Podawaj mieszankę z natką pietruszki i plasterkiem cytryny na talerzu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy