Zawsze lubię gotować mieszankę ze świeżymi pomidorami. W przeciwieństwie do koncentratu pomidorowego lub sosu, dzięki temu dodatkowi smak jest łagodniejszy i bardziej obecny. Aby szybko usunąć skórkę, radzę wykonać nacięcia w kształcie krzyża i zanurzyć warzywa na 15 sekund we wrzącej wodzie.
Składniki
- pierś z indyka - 350 g
- pomidory - 300 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 40 ml
- ziele angielskie - 2 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 l
- cytryna (do zgłoszenia) – pół
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut.
Wyjmij mięso z patelni, pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do bulionu.
Pokrój ogórki, cebulę i cytrynę. Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj masę pomidorową, 200 ml wody, liść laurowy i ziarna pieprzu. Dusić przez 7 minut.
W rondelku z indykiem dodaj smażenie, ogórki i gotuj przez 10 minut.
Sól, pieprz i wyłącz. Gotową zupę nalegać pod pokrywką przez 15 minut.
Podawaj mieszankę z natką pietruszki i plasterkiem cytryny na talerzu.