Kuchnia rosyjska jest szeroko znana na całym świecie, a niesamowite potrawy z Moskwy są nie tylko niezwykle smaczne, ale także mają pewien odcień wyrafinowania, szlachetności. Skosztuj pysznej marynaty "Moskiewskiej", a zrozumiesz, o co chodzi.
Składniki
- nerki wołowe - 400 g
- jęczmień - 100 g
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- ziemniaki - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
- korzeń selera - 100 g
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz, opłucz i namocz nerki wołowe przez pół godziny. Zmieniaj wodę co 5-10 minut.
Wlej umytą jęczmień jęczmienny do wrzącego bulionu i gotuj przez 40 minut po ugotowaniu.
Pokrój ogórki, obrane ziemniaki, seler, cebulę i korzeń pietruszki. Zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj seler, korzeń pietruszki i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
W osobnym pojemniku zalej nerki wrzącą wodą, zagotuj i wrzuć do durszlaka. Powtórz procedurę trzy razy.
Nerki wołowe lekko ostudzić i pokroić.
Wlej ziemniaki, ogórki, smażenie i nerki na patelnię z jęczmieniem jęczmiennym. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Sól, wyłącz i zaparz pod przykryciem przez 20 minut.