Do przygotowania tradycyjnej gruzińskiej zupy używa się wołowiny. Ale dla odmiany wołowinę można łatwo zastąpić kurczakiem. To bardzo aromatyczne, pikantne i pikantne danie spodoba się każdemu, kto choć raz spróbuje go na twoim stole.
Składniki
- kurczak - 500 g
- Ryż basmati - 4 art. l
- czosnek - 3 ząbki
- Pasta pomidorowa - 1 art. l
- oliwa z oliwek - 1 art. l
- liść laurowy - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 1 CZ. l
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l
- orzechy włoskie - 3 art. l
- papryka - 1 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpocznij gotowanie kharcho z kurczakiem i ryżem od przygotowania bulionu. Aby to zrobić, włóż kurczaka do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut, usuwając pianę.
Wyjmij mięso, oddziel je od kości, pokrój w kostkę lub rozerwij na paski. Wyślij mięso z powrotem do bulionu, sól.
Dodaj umyty ryż do bulionu i gotuj do połowy ugotowanego.
Na patelni rozgrzej olej, włóż drobno posiekaną cebulę i czosnek na patelnię i smaż na złoty kolor. Dodaj do niego koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez kilka minut.
Do makaronu dodaj chmiel-suneli, liść laurowy i paprykę. Dodaj pikantny dressing do bulionu i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Zmiel orzechy włoskie w moździerzu lub drobno posiekaj. Możesz również pokroić kilka gałązek kolendry. Dodaj orzechy i kolendrę pod koniec gotowania zupy i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Pozostaw zupę na 20 minut, aby wszystkie składniki zostały nasycone aromatycznymi przyprawami. Podawaj zupę z ziołami.