Aromatyczne naleśniki ze skórką z cytryny są szczególnie istotne w sezonie zimowym. Miękkie ciasto na mleku i świeże cytrusowe nuty to po prostu idealne połączenie! Takie naleśniki można podawać ze śmietaną, dżemem, Nutellą lub po prostu.
Składniki
- mąka - 180 g
- mleko (ciepły) – 350 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier puder - 3 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka lekko wstrząśnij widelcem.
Dodaj cukier puder, wymieszaj i ubij mikserem na średniej prędkości przez 2 minuty.
Wlej połowę mleka i wymieszaj.
Dodaj wanilinę, skórkę i przesianą mąkę. Ugniataj wszystko, aż będzie gładkie.
Wlej pozostałe mleko i jeszcze raz wymieszaj.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlać cienką warstwę ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami na całej powierzchni.
Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor.
Powtórz kroki z pozostałym ciastem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy