Aby przygotować takie ciasta, możesz użyć dowolnego ciasta-drożdżowego lub francuskiego. Jest to wygodne, jeśli jest przechowywane w gotowej postaci zamrożonej.
Składniki
- łosoś - 300 g
- ziemniaki - 300 g
- ciasto drożdżowe - 500 g
- żółtka - 1-2 kawałki
- oliwa z oliwek - 2 art. l
- sól - do smaku
- suszone zioła - 2-3 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój rozmrożoną lub schłodzoną rybę na małe kawałki – jeden kawałek na placek. Lekko go posolić.
Pokrój ziemniaki w plasterki i gotuj przez 5-7 minut w osolonej wodzie. Posyp ziołami i polej oliwą z oliwek.
Ciasto podzielić na kulki i rozwałkować w cienkie kółko o średnicy około 10 cm.
Umieść ziemniaki na środku koła ciasta, a rybę na wierzchu.
Delikatnie ściśnij brzegi ciasta, tworząc mały placek. Umieść obrabiany przedmiot na macie silikonowej lub na blasze wyłożonej pergaminem. Połóż pozostałe półfabrykaty obok siebie i posmaruj każde ciasto żółtkiem.
Piecz placki w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podawaj na ciepło lub na ciepło.