Sekret tej domowej zupy grochowej tkwi w zestawie ziół i przypraw, które omówię dalej w przepisie. W przeciwnym razie jest to klasyczny przepis na kurczaka. Jestem pewien, że takie danie zdecydowanie powinno znajdować się w arsenale każdej gospodyni domowej.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- groszek (kłuty) – 200 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- Zira - 0.5 CZ. l.
- kminek - 0.5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij kurczaka wodą, gotuj do miękkości, wyjmij i pokrój.
Wcześniej moczyć groszek przez kilka godzin. Dodaj go do gotującego się bulionu i gotuj przez 40 minut.
W tym czasie pokrój warzywa na średnie kawałki. Dodaj do zupy i gotuj przez kolejne 20 minut.
5-7 minut przed końcem odłóż kurczaka i dodaj wszystkie przyprawy i sól.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy