Omlet to francuskie danie. Utrzymamy wyrafinowanie szlachetnej kuchni i przygotujemy ją ze szparagami. Młode pędy gotujemy wcześniej w osolonej wodzie i smażymy z czosnkiem do miękkości. Otrzymasz pożywne i pyszne śniadanie!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko - 4 art.
- szparagi - 8 sztuk
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- czosnek - 1 ząbek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1 l
- oliwa z oliwek - 2 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz szparagi, odetnij końcówki i włóż do odpowiedniej patelni.
Wlej wrzącą wodę, sól i gotuj przez 5 minut.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, ułóż szparagi, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
Połącz jajka, sól, mielony pieprz i mleko.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.
Wlej mieszankę jajeczną i gotuj przez 1 minutę na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień, przykryj i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
Połóż szparagi na gotowym omlecie i złóż na pół.