dania główne 22.01.2022

omlet ze szparagami

30 min
2 porcje
Omlet ze szparagami
anna_shepulova, stock.adobe.com
0

Omlet to francuskie danie. Utrzymamy wyrafinowanie szlachetnej kuchni i przygotujemy ją ze szparagami. Młode pędy gotujemy wcześniej w osolonej wodzie i smażymy z czosnkiem do miękkości. Otrzymasz pożywne i pyszne śniadanie!

Składniki

  • jaja kurze - 4 kawałki
  • mleko - 4 art.
  • szparagi - 8 sztuk
  • sok z cytryny - 2 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 1 l
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • masło - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz szparagi, odetnij końcówki i włóż do odpowiedniej patelni.

Wlej wrzącą wodę, sól i gotuj przez 5 minut.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, ułóż szparagi, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią.

Połącz jajka, sól, mielony pieprz i mleko.

Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.

Wlej mieszankę jajeczną i gotuj przez 1 minutę na średnim ogniu.

Zmniejsz ogień, przykryj i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.

Połóż szparagi na gotowym omlecie i złóż na pół.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy