Z delikatnego mięsa królika można zrobić bardzo smaczne kotlety. Przepis jest dość prosty. Przygotuj odpowiednie składniki i odpowiednie naczynia. Wolę używać dużej, grubościennej patelni z pokrywką.
Składniki
- Królik (filet) – 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- biały chleb (bez skórki) – 100 g
- mleko (ciepły) – pół szklanki
- Olej roślinny - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z królika opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i przełóż przez maszynkę do mięsa.
Pokrój biały chleb na małe kawałki i namocz w ciepłym mleku.
Pokrój marchewki i obraną cebulę.
Połącz mięso mielone, jajko, sól, mielony pieprz, lekko wyciśnięty chleb i połowę cebuli.
Uformuj rękami małe placki tej samej wielkości i umieść na rozgrzanej patelni z olejem.
Smaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.
Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj marchewkę, pozostałą cebulę i smaż na złoty kolor.
Wlej gorący bulion i gotuj przez 3 minuty.
Ostrożnie ułóż smażone placki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.