Ten przepis spodoba się wegetarianom, zwolennikom zdrowego odżywiania i ogólnie każdemu, kto Pości lub jest na diecie. Kotlety marchewkowe są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Warzywo można wstępnie ugotować lub upiec w piekarniku.
Składniki
- marchew (gotowane) – 1 kg
- Manka - 80 g
- bułka tarta - 100 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Curry - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane marchewki zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj w blenderze.
Połącz marchewkę, semolinę, sól, curry i zmielony czarny pieprz.
Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Nabierz łyżką trochę powstałej masy, uformuj dłońmi kotlet, zawiń w bułkę tartą i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz czynności z pozostałą masą.
Smaż kotlety na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Powinieneś dostać piękną złotą skórkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy