Gołąbki gotuje się z różnymi warzywami, mięsem i kapustą. A co jeśli zamiast ryżu dodasz kaszę gryczaną? Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć-jest bardzo smaczny. Jeśli chcesz wzmocnić aromat potrawy, najpierw smaż kaszę gryczaną przez kilka minut na suchej patelni!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- pomidory - 2 kawałki
- sos pomidorowy - 150 ml
- czosnek - 2 ząbki
- bulion mięsny - 0,7 l
- sól - 1 łyżeczka
- Zieleń (różna) – 3 gałązki
- mielona wieprzowina - 350 g
- gryka - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wykonaj głębokie nacięcia w kapuście i usuń łodygę. Umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmij kapustę i zdejmij widelcem gotowe liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Spłucz kaszę gryczaną, zalej zimną wodą i gotuj przez 2 minuty po ugotowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
Posiekaj cebulę i pomidory, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Połącz mięso mielone, kaszę gryczaną, jajko, smażenie, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze zagnieść masę rękami.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Dodaj wrzący bulion, sos pomidorowy, pomidory i sól. Dusić przez 45 minut na małym ogniu.
Dodaj posiekane warzywa, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Gotowe gołąbki pozostaw na 15 minut, aby zaparzyć pod pokrywką. Smacznego!