Pyszne i aromatyczne żeberka wieprzowe są niezwykle popularne w kuchni kanadyjskiej. A dzisiaj powiem Ci, jak je odpowiednio przygotować, biorąc pod uwagę lokalne tradycje regionalne. Świetna alternatywa dla bardziej znanych nam przepisów!
Składniki
- żeberka wieprzowe - 400 g
- mus jabłkowy - 100 g
- ketchup - 50 g
- brązowy cukier - 3 art.
- sok z cytryny - 2 art.
- sos sojowy - 3 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- czosnek (proszek) – 0.5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz żeberek w sosie.
Pokrój żeberka na porcje, gotuj przez 15 minut, a następnie marynuj w sosie przez pół godziny.
Połóż je na blasze do pieczenia na pergaminie i piecz przez godzinę pod folią w 200 stopniach w piekarniku.
W miarę uwalniania soku odcedź go i posmaruj żeberka sosem co 20-30 minut.
40 minut po rozpoczęciu pieczenia zdejmij folię.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy