Jeśli chodzi o dania mięsne, od razu przypominają się apetyczne kotlety. Można je gotować z różnych mięs, w jajku, mące i bułce tartej. Dzisiaj opowiem wam kolejny ciekawy przepis-kotlety w panierce migdałowej.
Składniki
- Indyk (filet) – 600 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 2 art.
- mąka - 4 art.
- bułka tarta - 3 art.
- migdały - 100 g
- Olej roślinny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Sól i pieprz powstałe półfabrykaty.
Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i mielonym pieprzem.
Wysusz migdały na patelni, ostudź i posiekaj w blenderze.
Wlej mąkę na szeroki talerz.
Na osobnym talerzu połącz zmiażdżone migdały i bułkę tartą.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w mieszance jajeczno-mlecznej i panierować.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 4-5 minut z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy