Chcesz zjeść pyszną zupę? Następnie przeczytaj ten przepis! Oferuję bardzo prosty i smaczny sposób na przygotowanie pikantnego lagmana z wieprzowiną. Dla wygody użyjemy gotowego makaronu. Dostosuj ostrość do swoich upodobań.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 400 g
- makaron - 300 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 4 stem
- Olej roślinny - 2 art.
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Zira - 0,5 CZ. l.
- czarny pieprz - 4 groszek
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój przygotowaną wieprzowinę, warzywa i zieloną cebulę.
Rozgrzej olej w kotle, dodaj wieprzowinę i smaż przez 8-10 minut.
Dodaj cebulę z marchewką, kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Dodaj paprykę, ziemniaki, zirę i czarne ziarna pieprzu. Smaż przez 8 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze 100 ml gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wlej gorącą wodę i kontynuuj gotowanie przez pół godziny.
Sól, wyłącz ogrzewanie i przykryj przez 10 minut.
Gotuj makaron osobno w osolonej wodzie do miękkości.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z mięsem i warzywami. Obficie posyp zieloną cebulą i zmieloną czerwoną papryką.