Uzbekowie robią tak małe pierogi, że ich cierpliwości można tylko zazdrościć. Ale danie okazuje się smaczne i niezwykłe. Spróbuj i przygotować ten oryginalny smakołyk!
Składniki
- mąka - 450 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 0,5 łyżeczka
- koperek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- masło (do podania) – 60 g
- mielona jagnięcina - 350 g
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie na środku.
Dodaj jajko, sól i zagnieść plastikowe ciasto. W razie potrzeby możesz dodać kilka łyżek wody.
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 15-20 minut.
Połącz mieloną jagnięcinę, sól, zmieloną czerwoną paprykę i kolendrę.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy kawałki.
Rozwałkuj kawałek ciasta wałkiem do ciasta w cienką warstwę. Wytnij kwadraty o wymiarach 4 x 4 centymetry.
Połóż pół łyżeczki nadzienia na środku kwadratu. Złóż ciasto za pomocą szalika i przyklej przeciwległe krawędzie wokół palca. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Dodaj sól do wrzącej wody i dodaj chuchvara. Gotuj przez 4 minuty po ugotowaniu.
Wrzuć chuchvarę do durszlaka, wymieszaj z masłem i drobno posiekanym koperkiem.