Klasyczny francuski Cordon Blue to panierowany sznycel cielęcy. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować go z fileta z kurczaka dokładnie na tej samej zasadzie. Radzę wybrać szynkę niskotłuszczową, gotowaną lub wędzoną na surowo.
Składniki
- filet z kurczaka - 4 kawałki
- ser - 100 g
- szynka - 4 plasterki
- mąka - 100 g
- bułka tarta - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 4 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój i rozwiń każdy filet z kurczaka, a następnie ubij go tak, aby miał około 5 mm grubości.
Na każdym kawałku połóż plasterek szynki i kawałek sera.
Posyp przyprawami i w razie potrzeby przypnij brzegi kotleta drewnianymi szaszłykami. Wyślij do zamrażarki na 3 minuty.
Zanurz każdy kotlet w mące, ubitym jajku i bułce tartej.
Smażyć na oliwie z oliwek z obu stron na małym ogniu, aby kotlet miał czas na usmażenie w środku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy