dania główne 29.12.2022

risotto z owocami morza

1 godz. 0 min.
5 porcji
Risotto z owocami morza
Okay Darling, stock.adobe.com
0

Włosi robią risotto z różnymi dodatkami. Tylko ryż i wino pozostają niezmienione. W przeciwieństwie do pilawu, to danie powinno być kremowe. Z tego powodu dusić ryż na małym ogniu iw dużej ilości bulionu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz małże pod bieżącą wodą.

Kalmary opłucz, obierz i pokrój.

Roztop masło na patelni, dodaj owoce morza i smaż przez 5-7 minut, często mieszając.

Wyciśnij czosnek przez prasę i po 3 minutach wyłącz ogrzewanie.

Pokrój pomidora i obraną cebulę, zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj pomidora i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj umyty ryż i smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu.

Dodaj owoce morza, bulion, wino, sól i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy