Włosi robią risotto z różnymi dodatkami. Tylko ryż i wino pozostają niezmienione. W przeciwieństwie do pilawu, to danie powinno być kremowe. Z tego powodu dusić ryż na małym ogniu iw dużej ilości bulionu.
Składniki
- ryż - 2 szklanki
- małże - 200 g
- kalmary - 2 tusze
- pomidory - 1 średni
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 rzecz
- wino (biały) – 100 ml
- masło - 40 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ziele angielskie - 2 groszek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz małże pod bieżącą wodą.
Kalmary opłucz, obierz i pokrój.
Roztop masło na patelni, dodaj owoce morza i smaż przez 5-7 minut, często mieszając.
Wyciśnij czosnek przez prasę i po 3 minutach wyłącz ogrzewanie.
Pokrój pomidora i obraną cebulę, zetrzyj marchewki.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj pomidora i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj umyty ryż i smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu.
Dodaj owoce morza, bulion, wino, sól i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy