Kiedyś w jednej z książek kucharskich spotkałem przepis na zupę z kluskami z kaszy manny i ziemniaków. Danie wyróżniało się prostotą, przystępnością cenową i szybkością gotowania. Próbowałem gotować i byłem mile zaskoczony wynikiem. Teraz z przyjemnością dzielę się z Tobą przepisem!
Składniki
do zupy:
- szczypiorek - 2 stem
- pietruszka - 3 gałązki
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2 L
dla pierogów:
- jaja kurze - 2 kawałki
- ziemniaki (gotowane w mundurach) – 250 g
- Manka - 3 art.
- masło - 20 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
Drobno posiekaj zieloną cebulę i natkę pietruszki.
Wymieszaj masę ziemniaczaną, jajka, semolinę, sól i zmielony czarny pieprz.
Dodaj stopione masło i zagniataj wszystko, aż będzie gładkie.
Zagotuj bulion mięsny, dodaj pierogi i gotuj przez 7 minut na małym ogniu.
Posolić, posypać natką pietruszki, zieloną cebulą i zdjąć z ognia. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy