Prawdziwego świątecznego stołu nie można sobie wyobrazić bez mięsa. Istnieje wiele różnych opcji gotowania. Dzisiaj podzielę się bardzo prostym przepisem na pieczoną szynkę wieprzową. Będziesz potrzebował dobrego kawałka mięsa, oliwy z oliwek i minimalnego zestawu przypraw.
Składniki
- szynka wieprzowa (tył) – 1,5 kg
- czosnek - 6 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (duży) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij nadmiar folii.
Obierz ząbki czosnku, pokrój na duże kawałki i naszpikuj szynkę.
Dokładnie natrzyj wieprzowinę solą, mielonym pieprzem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
Posmaruj mięso oliwą z oliwek, zawiń w folię i umieść na wyłożonej blachą do pieczenia.
Wyślij obrabiany przedmiot na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rozwiń folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne pół godziny. W tym czasie powstanie piękna skorupa.
Po wyłączeniu pozostaw gotowe danie na 20 minut w piekarniku. Wyjmij i pokrój na małe plasterki.