Zróbmy risotto z warzywami według klasycznego włoskiego przepisu. Danie ma jasny smak i delikatną lepką strukturę. Jest sycący i jednocześnie niskokaloryczny-idealny dla wegetarian i będzie dobrym dodatkiem do chudego stołu
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- bulion warzywny - 500 ml
- por - 1 szt.
- marchew - 1 szt.
- papryka - 1 szt.
- cukinia - 50 g
- seler - 1 szt.
- zielony groszek (mrożony) – 50 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj warzywa: pokrój marchewkę, paprykę i cukinię w drobną kostkę, seler i Por w półpierścienie. Smaż wszystkie warzywa na połowie porcji rozgrzanej oliwy z oliwek, mieszając, przez 10 minut.
Na innej patelni, od czasu do czasu mieszając, na pozostałym rozgrzanym oleju podgrzej ryż przez 5 minut. Ryż powinien stać się przezroczysty. Dodaj 200 ml bulionu, wymieszaj i gotuj, aż bulion wyparuje.
Przenieś ryż na patelnię do warzyw, dodaj mrożony zielony groszek. Wprowadź pozostały bulion warzywny, wymieszaj, sól do smaku i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Ryż w klasycznym risotto powinien stać się miękki Na zewnątrz i twardy w środku.
Podawaj gotowe risotto z warzywami na gorąco, układając porcje na talerzach i dekorując świeżymi ziołami.