Wielu popełnia błąd, umieszczając mięso z grzybami na jednym szpikulcu. W rzeczywistości nie można tego zrobić. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak prawidłowo gotować szaszłyki wieprzowe z pieczarkami. Postępuj zgodnie z moimi zaleceniami, a danie okaże się idealne!
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 1 kg
- pieczarki - 500 g
- oliwa z oliwek - 4 art.
- proszek musztardowy - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda mineralna (silnie gazowana) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę i zalej wodą mineralną przez 30 minut.
Odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Dodaj przyprawy, musztardę w proszku, sól, cukier i masło. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 8 do 10 godzin.
W misce z mięsem dodaj całe pieczarki. Delikatnie wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Umieść mięso i pieczarki na różnych szaszłykach i smaż na grillu do miękkości. Grzyby będą potrzebować 10 minut, ale wieprzowina będzie musiała smażyć przez około 20-25 minut.