Gołąbki z kaszą gryczaną i mieloną wołowiną w powolnej kuchence
Do tego przepisu możesz użyć gryki lub kaszy gryczanej. Aby gołąbki były smaczniejsze, nie zwijaj ich zbyt mocno. W procesie gotowania gryka wzrośnie, a jeśli jest mało miejsca, nadzienie okaże się suche.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- gryka - 1 szkło
- mielona wołowina - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- sos pomidorowy - 80 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (hot) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz kapustę z górnych liści, Wytnij łodygę i umieść w głębokim garnku z gorącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmij kapustę z patelni i zdejmij górne liście. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie liście o odpowiedniej wielkości.
Spłucz kaszę gryczaną, zalej gorącą wodą i przykryj przez 30 minut.
Obierz i posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.
Włącz tryb "smażenia", wlej trochę oleju i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Wymieszaj kaszę gryczaną, mięso mielone, smażenie, jajko, czosnek, sól i mielony pieprz.
Połóż trochę mielonego mięsa na krawędzi liścia kapusty, wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.
Włącz ponownie tryb "smażenia", wlej pozostały olej i smaż gołąbki z obu stron na złoty kolor.
Złóż smażone gołąbki w misce multicookera.
W osobnym pojemniku połącz gorącą wodę, sos pomidorowy, sól i mielony pieprz.
Wlej sos do miski wolnowaru, dodaj liść laurowy i zamknij pokrywkę. Gotuj w trybie "Duszenia" przez 50 minut.