dania główne 17.02.2022

Gołąbki z kaszą gryczaną i mieloną wołowiną w powolnej kuchence

1 godz. 20 min.
6 porcji
Gołąbki z kaszą gryczaną i mieloną wołowiną w powolnej kuchence
exclusive-design, stock.adobe.com
0

Do tego przepisu możesz użyć gryki lub kaszy gryczanej. Aby gołąbki były smaczniejsze, nie zwijaj ich zbyt mocno. W procesie gotowania gryka wzrośnie, a jeśli jest mało miejsca, nadzienie okaże się suche.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz kapustę z górnych liści, Wytnij łodygę i umieść w głębokim garnku z gorącą wodą.

Od czasu do czasu wyjmij kapustę z patelni i zdejmij górne liście. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie liście o odpowiedniej wielkości.

Spłucz kaszę gryczaną, zalej gorącą wodą i przykryj przez 30 minut.

Obierz i posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.

Włącz tryb "smażenia", wlej trochę oleju i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Wymieszaj kaszę gryczaną, mięso mielone, smażenie, jajko, czosnek, sól i mielony pieprz.

Połóż trochę mielonego mięsa na krawędzi liścia kapusty, wsuń krawędzie do środka i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.

Włącz ponownie tryb "smażenia", wlej pozostały olej i smaż gołąbki z obu stron na złoty kolor.

Złóż smażone gołąbki w misce multicookera.

W osobnym pojemniku połącz gorącą wodę, sos pomidorowy, sól i mielony pieprz.

Wlej sos do miski wolnowaru, dodaj liść laurowy i zamknij pokrywkę. Gotuj w trybie "Duszenia" przez 50 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy