dania główne 22.01.2022

kotlety z kurczaka w futrze ziemniaczanym

35 min
6 porcji
Kotlety z kurczaka w futrze ziemniaczanym
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Mięso i ziemniaki to ulubiona przez wielu klasyczna kombinacja. Proponuję połączyć te produkty w nowy sposób: gotować kotlety w futrze ziemniaczanym. Mięso użyję kurczaka, ale zrobi to również każde inne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.

Zawiń kawałek mięsa w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.

Posyp posiekany filet solą i mielonym pieprzem.

Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Odcedź nadmiar soku, lekko wyciśnij ziemniaki.

Dodaj sól, mielony pieprz, jajka, 1 łyżkę mąki i wymieszaj.

Wlej resztę mąki na szeroki talerz.

Rozwałkuj kotlet w mące, a następnie połóż trochę masy ziemniaczanej na dłoniach, ułóż kotlet na wierzchu i przykryj ziemniakami.

Nadaj obrabianemu przedmiotowi ładny kształt, połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor z obu stron. Powtórz z pozostałymi kawałkami mięsa.

Ułóż gotowe kotlety na talerzu i udekoruj gałązkami tymianku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy