Mięso i ziemniaki to ulubiona przez wielu klasyczna kombinacja. Proponuję połączyć te produkty w nowy sposób: gotować kotlety w futrze ziemniaczanym. Mięso użyję kurczaka, ale zrobi to również każde inne.
Składniki
- filet z kurczaka - 600 g
- ziemniaki - 250 g
- jaja kurze - 2 rzecz
- mąka - 4 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- tymianek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.
Zawiń kawałek mięsa w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.
Posyp posiekany filet solą i mielonym pieprzem.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Odcedź nadmiar soku, lekko wyciśnij ziemniaki.
Dodaj sól, mielony pieprz, jajka, 1 łyżkę mąki i wymieszaj.
Wlej resztę mąki na szeroki talerz.
Rozwałkuj kotlet w mące, a następnie połóż trochę masy ziemniaczanej na dłoniach, ułóż kotlet na wierzchu i przykryj ziemniakami.
Nadaj obrabianemu przedmiotowi ładny kształt, połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor z obu stron. Powtórz z pozostałymi kawałkami mięsa.
Ułóż gotowe kotlety na talerzu i udekoruj gałązkami tymianku.